greed is good

Professionele topgokkers op voetbalwedstrijden

Meer dan een miljoen mannen wedt op sportwedstrijden in België. De meeste onder hen doet dit louter voor de fun en …. Verliest. Ja, dat klopt, er zijn niet veel mensen die winnen met voetbalweddingschappen. Neem maar eens de proef op de som als je dit zelf nog niet gedaan hebt en probeer eens de scores te voorspellen van een speeldag in de Jupiler Pro League. Aartsmoeilijk is dat! Nu, er zijn wel een aantal mensen die hun geld verdienen met het gokken op sportwedstrijden. Maarten ( een fictieve naam) wilde ons zijn verhaal vertellen op voorwaarde dat we zijn echte identiteit niet prijsgaven. Maarten verdient miljoenen met voetbalweddingschappen. Hij maakt gebruik van een oddschecker en kansberekening en zo verder. Hierover straks meer. Laten we eerst eens kijken wie Maarten is en hoe hij met voetbalweddingschappen in aanraking is gekomen. Maarten is Belg van oorsprong. Hij gokt en wedt al op voetbalweddingschappen sinds hij 15 jaar is. Nu woont hij in Barcelona. Alleen voor de feestdagen en als het te warm is in Barcelona in de zomer komt hij terug naar België. Hij heeft nog wat vastgoed in Antwerpen en aan de kust in Knokke. Maarten is super professioneel georganiseerd in Barcelona. Hij heeft er een echt kantoor met 5 traders die voor hem werken. In zijn jonge jaren was Maarten een echte rebel. Hij plaatste weddingschappen in zijn favoriete kantoortje van Ladbrokes toen hij 15-16 jaar was. Het was zogezegd voor zijn pa. Toen de gerant hem niet meer toeliet om in te zetten “ voor zijn pa” week hij uit naar een ander kantoor. Deze keer deed hij het direct goed en gebruikte hij een pas van zijn broer. Die had hij uit zijn portefeuille genomen samen met wat geld. Zijn broer moest een nieuwe pas aanvragen op het stadhuis maar Maarten kon gaan gokken. In zijn studententijd informatica bleef hij gokken met vrienden. Manillen, poker en voetbaltafelen, als er maar geld aan te pas kwam.

Na zijn studies ging hij aan de slag als programmeur bij een internationaal gokbedrijf. Daar moest hij de website onderhouden en meehelpen met het programmeren van de quotes. Niet lang nadat hij er zat kwam er een post vrij om software-programma’s te schrijven die de algoritmes bepalen aan de hand waarvan de quotes bij het live wedden werden vastgesteld. Hij had al vlug door dat dit hem op een dag goed van pas zou komen en smeet er zich op. Na een aantal jaar had hij perfect door hoe dit alles in elkaar zat. Meer nog, hij was ervan overtuigd dat hij een programma voor zichzelf kon schrijven dat hem geen windeieren zou leggen.

Oddschecker

Hij baseert zich hiervoor enkel op digitale data en de wet van de grote getallen. Dit wil zeggen: heel veel verschillende inzetten bij heel veel verschillende inzetten op heel veel verschillende wedstrijden en soorten weddingschappen. Vandaar ook zijn groot bureau met 5 traders. Sentiment speelt geen rol. De man heeft eigenlijk geen echte voeling met voetbal. Als je zijn analysemethode en dataprocessing zou zien zou je zeggen: wat een saaie, onpersoonlijke boel. Maarten is ook al gekend bij een aantal bookies die hem banden omwille van zijn grote winsten. Ondertussen is het landschap verandert. Door het live wedden wordt er nu letterlijk miljoenen euro’s ingezet per voetbalwedstrijd. In de Belgische tweede klasse wordt er al 5.000.000 euro per match ingezet. Het valt dus veel minder op. Maarten heeft het echter slim aangepakt. Hij is zodanig opgeklommen in de high society dat hij zijn dienst dikwijls aanbiedt aan rijke oliesjeiks die niet vies zijn van inzetten van miljoenen euro’s. Maarten wil niet te diep ingaan hoe die samenwerking juist in zijn werk gaat. Wat we wel te zien krijgen is zijn drie gigantische pc-schermen waar allerlei bookies en data-analyseschermen openstaan. Wat doe je nu vragen we hem. Momenteel ben ik alles gereed aan het zetten voor het weekend. Dit weekend zal ik op 1.000 verschillende wedstrijden inzetten. Per seconde wordt mijn data aangepast waardoor ik precies weet waar ik een bet kan plaatsen met een positieve verwachtingswaarde. Als ik maar genoeg zulke inzetten doe dan win ik altijd op de lange termijn. De grote klanten en de grote weddingschappen voor mezelf beheer ik nog zelf. De rest wordt door mijn traders gedaan. Ik kan dus ook wat minder uren kloppen.

greed is goodVoor de rest is het echt te vergelijken met de traders op Wall Street. Je moet gewoon uren achter dat scherm gaan zitten. Zelf doe ik dat niet meer zo graag, ik heb mijn tijd gehad. Waar ik me vooral op moet concentreren is het nagaan als er iets verandert met de programma’s van de bookies zelf. Ik moet zorgen dat ik ze bij wijze van spreken altijd een stapje voor ben. Als ik me niet kan aanpassen dan kan het zomaar zijn dat ik opeens verliezen begin te spelen. In het begin zal ik dat niet merken want je kan altijd een week verliezen als het tegenzit, maar als het langer duurt dan zit er echt wel iets fout. Het jammere is dan natuurlijk dat ik wel al immens veel geld verloren ben op dat moment. Het is me gelukkig nog maar één keer overkomen. Sindsdien heb ik wat veiligheden ingebouwd in de software die me er attent op moeten maken als ik weer eens aan het programmeren moet slaan.

Bedankt voor dit gesprek Maarten. Je hebt je zaakje voor mekaar zo te zien.

Say Something